Svenssons i Lammhult

Svenssons i Lammhult är en ledande svensk detaljhandelskedja med möbler och heminredning från över 200 kända varumärken. Vi har inspirerande möbelbutiker i Stockholm, Göteborg, Malmö och Lammhult där vi även bedriver distanshandel via svenssons.se och via telefon.

I Lammhult ligger huvudkontoret och butiken har designmöbler och inredningsdetaljer fördelat på hela 2 700 kvm med inspirerande miljöer, trädgårdsutställning samt en stor möbel Outlet i källarplan.

Historia
Grunden till Svenssons i Lammhult lades för över 100 år sedan, när Erik Svensson startade snickeri i sitt torp utanför Lammhult, kanske inspirerad av sin far herrgårdssnickaren Sven Johannesson. Erik Svensson hade under 1900-talets början deltagit i en hemslöjdsutställning med glödritade möbler. Ryktet om hans skicklighet började sprida sig i trakten. Han skaffade sig mästarbrev och ställde tidigt ut möbler med stil, exempelvis på Baltiska utställningen i Malmö 1914.

Verksamheten expanderade ständigt. Erik fick bygga ut snickeriet i omgångar, därav namnet »Ökapå« i folkmun. 1926 köpte Erik Svensson den Ekrothska snickerifabriken i Lammhult. Han fortsatte att bygga ut – hela 15 gånger och på småländskt vis, utan att låna. 1932 auktioneras 120 möbler och 15 sängkammarmöbler ut. Detta var början på en riktig möbelaffär då han började sälja direkt till konsumenter. 1949 brinner fabriken/butiken ner, men en ny affär byggs upp igen.
Generationsskifte
1960 var det dags för genererationsskifte och Eriks son Sven Svensson (född 1922) tog över verksamheten och utvecklade den vidare till att bli en av Sveriges största möbelaffärer. Internationella designmöbler samsades med skandinavisk design. Svens stora intresse för färg, form och kvalitet förde honom tidigt ut i Europa. Redan på 50- och 60-talet var han i Milano, Valencia och Köln för att köpa in dagens klassiker, exempelvis belysning från Flos i Italien.

Svenssons Möbler, som företaget tidigare hette, levererade nu möbler till hela Sverige. Kunder i bl a Stockholmsområdet hade upptäckt det moderna möbelföretaget i Lammhult, med den personliga servicen och de fria hemleveranserna. Svenssons gula möbelbilar rullade nu kontinuerligt på vägarna. Samtidigt pågick tillverkning av den egna kollektionen, både i huset och hos andra möbelfabriker i Småland. 1986 var det dags för nästa ägarbyte – tredje generationen Svensson tog över och drev företaget till 1991. Det var Svens barn Gunnel, Jonas och Erik som var redo att möta utmaningen.

Öppettider:
Vardagar 11-18
Lör–Sön 11-16

Jönköpingsvägen 4


Telefon: 0472 487 00

Hemsida

Fler Möbelbutikerna