Svenssons i Lammhult

Svenssons i Lammhult

Öppettider: Mån-Fre 11-18, Lör 11-16, Sön 11-16

Kontakt:

Jönköpingsvägen 4

Telefon: 0472 487 00

Hemsida

Grunden till Svenssons i Lammhult lades för över 100 år sedan, när Erik Svensson startade snickeri i sitt torp utanför Lammhult, kanske inspirerad av sin far herrgårdssnickaren Sven Johannesson. Erik Svensson hade under 1900-talets början deltagit i en hemslöjdsutställning med glödritade möbler. Ryktet om hans skicklighet började sprida sig i trakten. Han skaffade sig mästarbrev och ställde tidigt ut möbler med stil, exempelvis på Baltiska utställningen i Malmö 1914.

Verksamheten expanderade ständigt. Erik fick bygga ut snickeriet i omgångar, därav namnet »Ökapå« i folkmun. 1926 köpte Erik Svensson den Ekrothska snickerifabriken i Lammhult. Han fortsatte att bygga ut – hela 15 gånger och på småländskt vis, utan att låna. 1932 auktioneras 120 möbler och 15 sängkammarmöbler ut. Detta var början på en riktig möbelaffär då han började sälja direkt till konsumenter. 1949 brinner fabriken/butiken ner, men en ny affär byggs upp igen.
Generationsskifte
1960 var det dags för genererationsskifte och Eriks son Sven Svensson (född 1922) tog över verksamheten och utvecklade den vidare till att bli en av Sveriges största möbelaffärer. Internationella designmöbler samsades med skandinavisk design. Svens stora intresse för färg, form och kvalitet förde honom tidigt ut i Europa. Redan på 50- och 60-talet var han i Milano, Valencia och Köln för att köpa in dagens klassiker, exempelvis belysning från Flos i Italien.

Svenssons Möbler, som företaget tidigare hette, levererade nu möbler till hela Sverige. Kunder i bl a Stockholmsområdet hade upptäckt det moderna möbelföretaget i Lammhult, med den personliga servicen och de fria hemleveranserna. Svenssons gula möbelbilar rullade nu kontinuerligt på vägarna. Samtidigt pågick tillverkning av den egna kollektionen, både i huset och hos andra möbelfabriker i Småland. 1986 var det dags för nästa ägarbyte – tredje generationen Svensson tog över och drev företaget till 1991. Det var Svens barn Gunnel, Jonas och Erik som var redo att möta utmaningen.
Ägarbyte
I oktober 1990 kom entreprenören Johan Sjöberg till butiken för att köpa sängar till barnen och ta sig en titt på företaget. Sängarna fick vänta ett par år, men verksamheten köpte han av syskonen Svensson efter att ha funderat en kväll.
Företaget bytte nu namn från ”Svenssons Möbler” till ”Svenssons i Lammhult”.
Johan var konsument av god design, med särskilt intresse för svenska klassiker. Från den synvinkeln såg han möjligheterna, koncentrerade verksamheten helt på försäljning och ökade volymerna. Butiker öppnades i Malmö i samband med mässan Bo01 (butiken stängde dock igen några år senare) samt i Göteborg under 2003. Företaget satsade tidigt på information och handel på Internet.
Nutid
2007 tog nuvarande ägarna Johan Ahldin, Jonas Engwall, Johan Sjöberg och Caroline Blom Nielsen (VD) över företaget. En ny resa påbörjades, där tillväxt ska ske genom fler butiksetableringar, satsningar på sociala och digitala kanaler och bra kundservice. Att komma närmare kunderna och kunna erbjuda en fantastisk upplevelse kring design och heminredning i tiden – det är en viktig utgångspunkt.

2009 etablerades en stor butik i Stockholm, i Sickla Köpkvarter, i det som tidigare hade varit industrikoncernen Atlas Copco´s showroom. Succén blev ett faktum och redan 2011 fick Svenssons i Lammhult en möjlighet att ta över grannfastigheten och få dubbelt så stor försäljningsyta för att möta kundefterfrågan.

Ett nytt och större centrallager etablerades 2010 för att möta expansionsplanerna och för att kunna bedriva en mer rationell logistik kring möbelhantering.

Den nedlagda biografen Biopalatset i Malmö blev 2012 renoverad och förvandlad till Malmös mest inspirerande möbelbutik. 2500 kvm öppnades upp på Södergatan och Svenssons i Lammhult fanns åter på plats i Skåne.

Relaterade Artiklar

Bo & Äta
  • Zacks Lammhult

    Välkomna till nyöppnade Zacks Lammhult. Här serveras hemlagade hamburgare, husmanskost och enklare ala carte. Finns även rum för uthyrning. Ett av rummen är inredda med mö...

    Läs mer ...
  • Svenssons gårdscafé

    Öppettider: Lördag-Söndag 10-16 Kontakt: Jönköpingsvägen 4 Ingrid Brentel 070-875 60 29   Det populära cafét, inrymt i en ljus och trevlig lokal i anslutning ...

    Läs mer ...