Pia Wallén i samarbete med Abstracta

Pia Wallén i samarbete med Abstracta

Abstracta presenterade på årets Möbelmässa produktnyheten Combo Cross – början på ett samarbete med designern Pia Wallén. Uttrycket hos ljudabsorbenten Combo Cross känns igen från Pia Walléns arbete inom mode. Här finns den självklara enkelheten, lekfullheten, det taktila, och närvaron av hantverk. Här finns också Pia Walléns signaturer – korset och sömmarna, som här sys för hand.

Combo Cross kan ses som en version av den berömda Crux Blanket från 1991. Också här är funktionen att skydda, men inte från kyla, utan från buller, och att dela upp rummet i mindre enheter. Med Combo Cross är det enkelt att både få ett harmoniskt ljudlandskap och ett visuellt levande rum. Korsen är utstansade, för att bilda öppningar i skärmen, som titthål.

Pia Walléns kors associerar till Röda korset, som började använda symbolen i slutet av 1800-talet för att signalera att de var läkare och sjuksköterskor och inte soldater. Korset har lager av betydelser, som skydd, hopp, och läkande.

”När jag började jobba med korset förekom det inte alls i designvärlden. Men längre tillbaka i tiden var det ett vanligt motiv. Själv hämtade jag inspirationen från 1700-talets folkloristiska mattor, där korset användes för att symbolisera hopp. Det är ingen slump att Crux Blanket kom till under Kuwaitkriget, en tid då behovet av hopp var stort”, berättar Pia Wallén.

Själva materialet som sådant är påtagligt närvarande i Pia Walléns arbeten och hon söker sig ofta nära gränserna för det – både för att finna nya sätt att använda det på, och för att återuppväcka bortglömda tekniker. Hennes intresse är starkt för traditionella hantverk och för de historier som materialen har att berätta för oss.

Även om Pia Wallén arbetar i en rad olika material, såsom silver, läder, och plast, så är det den filtade ullen hon alltid återkommer till. Den är närvarande i allt från muggar och förvaringslådor till jackor och smycken. Filten är också en gemensam nämnare för Abstracta och Pia Wallén.

”Det som är fascinerande med ull är att det är det äldsta textila materialet som man funnit och att det fortfarande är så relevant. Jag har jobbat med filtad ull i trettio år och undersökt olika aspekter och betydelser av materialet. Det här är första gången jag jobbar med ljud, vilket är fantastiskt roligt. Jag ser mycket fram mot att fortsätta samarbetet med Abstracta och att fördjupa mig ytterligare i just den formpressade filten”, säger Pia Wallén.

Relaterade Artiklar

Bo & Äta
  • Zacks Lammhult

    Välkomna till nyöppnade Zacks Lammhult. Här serveras hemlagade hamburgare, husmanskost och enklare ala carte. Finns även rum för uthyrning. Ett av rummen är inredda med mö...

    Läs mer ...
  • Svenssons gårdscafé

    Öppettider: Lördag-Söndag 10-16 Kontakt: Jönköpingsvägen 4 Ingrid Brentel 070-875 60 29   Det populära cafét, inrymt i en ljus och trevlig lokal i anslutning ...

    Läs mer ...